Choose language / Válassz nyelvet

Tuesday, March 18, 2014

Coffee and cigarette


I must have taken a break... Things have come to a critical point, and I didn't have the power to move and work... At least I have cleaned the house! Well, things come, things pass! Time to step over, and restart!

Nobody ever in the world said, that only beautiful things can be miniaturized! Since my mission is to recreate scenes of reality, it totally fits for my style. I got the idea instantly yesterday, so I took my resin to make a mini ashtray. The others just came.

I use polyester resin, simply because it's a whole lot cheaper than epoxy. It took some time, to find the right one, but the seller was really helpful, they answered every stupid question kindly. For this kind of minis, I find it pretty good, and it's easy-coloring by cheap nail polishes - with it, I can manage even the opacity. Great stuff!

I better get back to my work. Since I did nothing for over 2 weeks, it's starting to overwhelm me. I better catch up very soon - this means I'll have more things to write about in the next few days/weeks!



13 comments:

  1. Ez az első eset az életemben, amikor tetszik valami, ami a dohányzással kapcsolatos. :)

    ReplyDelete
  2. Ez csúcs! Hú, az a cigi nagyon ott van... pedig én se dohányzom. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi! Hát, én élő modellről dolgoztam :D

      Delete
  3. Hát én sajnos dohányzom, de nem azért tetszik! A hamutartó szuper. Mesélnél többet erről a gyantáról? (pl: neve, hol lehet kapni, hogy kell vele dolgozni?...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorstárs :)

      Ez egy poliészter gyanta, én a Novia Kft.-nél vettem. Folyékony állapotú, víztiszta gyanta, 15-30 perces fazékidővel. Butanox M50 katalizátort használok hozzá, amiből leírás szerint 1-3% kell a gyantához, de én többet használok 1-2%-al, mert úgy vettem észre, hogy alapreceptnél ragacsos marad sokáig. Ki kell kísérletezni! Homogénre kell keverni, lehetőleg buborékmentesen, lassan, de ha vákuumot nem használsz hozzá, akkor mikrobuborékok sajnos előfordulnak. Vákuumkamrára van pár építési recept a neten, de én még nem éreztem szükségét :) Én sablont hozzá szilikongyurmából készítek, azt a Sári szilikontól rendelem, aranyárban, de megéri, mert kilósan árulják. Lassan újra vennem kell, mert fogy mint a fene!
      Másnál olvastam a ballisztikus zselét, mint sablon. Nem emlékszem a pontos receptre, valahol a könyvtáraim rejtekében bújik meg, de glicerin, desztvíz és lapzselatin kell hozzá.

      Mi van még? Buborék ellen hatásos, ha középmagasról, egészen vékony sugárban folyatod bele lassan a sablonba. Máshol azt olvastam, hogy injekciós tűvel egyengetik el a keskeny részeken, azzal könnyebb befecskendezni, de ezt még nem próbáltam. Szokásom tízesével venni a fecskendőt is, a végén még rosszra gondol a patikus :) Egyébként fogpiszkálóval szoktam a szűk helyeket légmentesíteni.

      Sajna a magyar nyelvű hobbiirodalom elég gyér ebben a témában, úgy szedtem össze morzsánként.

      Hopp, és megtaláltam a pontos adatokat!

      <<1kg Distitron 3501 S , víztiszta poliészter önthető gyanta (kb 30 perces gélidejű, telefonon megadott ár: 1640ft)

      + Butanox M50 katalizátor (telefonon megadott ár: kb. 1800ft)>>


      A ballisztikus zselé pedig ez (egy fórumról mentettem le, egy az egyben):

      "-100ml desztillál víz
      -20ml glicerin (gyógyszertárban kapható 147Ft/100ml)
      -20g zselatinpor (kis mennyiségben ABC, kilós kiszerelésben cukrászdiszkontban 1-1,5e Ft)

      Egy edénybe beleöntjük az előbb felsorolt anyagokat. Kb félórára hagyjuk pihenni majd kb 130°C-ig felforraljuk. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen le, valamint szellőztetni érdemes mert egy kicsit furcsa ilatva van.
      Ízlés szerint lehet ételszínezékkel színezni. Egyébként sima zselé színe lesz.
      Ha kiöntöttük akkor hagyjuk lehűlni egy hűvös helyen. Én kb 3/4 napot szoktam hagyni hűlni és összeérni. Ugyanis ennyi idő után kellő módon megszilárdul ahhoz, hogy szépen lelehessen venni a formáról."


      Ha valami nem tiszta, nyugodtan kérdezz, igyekeztem a lényeget összeszedni :)

      Delete
  4. Nagyon jó kérdés, engem is érdekelne! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, azért az nem gondoltam, hogy még le sem írom a kérdést, és már jön a válasz! :)

      Delete
    2. Szívesen, remélem hasznát is látjátok :)

      Delete
  5. This is such a realistic little miniature that is Beautiful in its completion. I don't smoke but the presentation is very authentic. Great work! :D

    elizabeth

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Elizabeth, I'm glad, you like it! :)

      Delete